Gezicht op het IJ voor Amsterdam – Gerard Koekkoek, ca. 1900

HISTORISEREND GEZICHT OP HET IJ VOOR AMSTERDAM Pentekening vervaardigd rond 1900 door Gerardus Johannes (“Gerard”) Koekkoek. Gesigneerd linksonder. Afm. 50…

Lees verder

HISTORISEREND GEZICHT OP HET IJ VOOR AMSTERDAM

Pentekening vervaardigd rond 1900 door Gerardus Johannes (“Gerard”) Koekkoek. Gesigneerd linksonder. Afm. 50 x 72 cm.

De haven van Amsterdam was in de zeventiende eeuw de grootste van Europa. Koopvaardijschepen kwamen via de Zuiderzee het IJ opvaren, losten in de haven hun van over zee aangevoerde waar en ronselden bemanning. Het IJ en de daaraan gelegen haven vormde het bestaansrecht van stad.

We zien op deze historiserende tekening het IJ met de markante rijen palen als afbakening van de stad. In het water drie met kanonnen bewapende VOC spiegelretourschepen, waaronder de Witte Oliphant, gebouwd in 1639 voor de Kamer van Amsterdam en dat tot 1665 op Batavia heeft gevaren.

Gerard Koekkoek (1871 – 1956) was telg uit de bekende kunstenaarsfamilie Koekkoek. Gerard Koekkoek schilderde en tekende, maar was ook graficus en hij had naam als restaurateur van schilderijen. Zijn werken zijn impressionistisch; zijn thema’s vooral landschappen, waarin water (rivieren, vaarten en havens) een grote rol speelt. Daarvan is deze pentekening een fraai voorbeeld.

Prijs: VERKOCHT