Groningen, Friesland, Wadden – Pieter van der Keere, 1617

“Nieuwe beschrijvinge van oost en west vrieslandt door davidt fabricio van essentz soe wel voor water als te lande neerstelijck…

Lees verder

Nieuwe beschrijvinge van oost en west vrieslandt door davidt fabricio van essentz soe wel voor water als te lande neerstelijck beschreven.” Kopergravure uitgegeven in 1617 door Pieter van der Keere als deel van diens Germania Inferior. Later met de hand gekleurd. Afm. 37,5 x 49 cm.

De kaart toont het gebied van de huidige provincies Friesland, Groningen, en Drenthe en Oost-Friesland (dat pas sinds de 18e-eeuw bij Duitsland behoort). Bovenaan de wapens van Friesland en Oost-Friesland. In de Noord- en Zuiderzee zien we schepen uitvaren richting Oostzee en Azië. De weergegeven kompasrozen wijzen hen de weg.

De kaart is gebaseerd op het werk van David Fabricius van Esens een van de belangrijkste Oost-Friese astronomen uit die tijd. Fabricius vervaardigde in 1589 de eerste kaart van Oost-Friesland. Die kaart werd rond 1600 gegraveerd door de Johannes van Doetecum en diende als voorbeeld voor onze kaart. De weergave van het Waddengebied is ontleend aan een kaart van Lucas Jansz. Waghenaer uit 1584/85.

Literatuur:

  • J.J. Vredenberg-Alink (1974) ”Kaarten van Groningerland”, nr. I B 32
  • P.J. de Rijke (2001) “Hoogtepunten van de Friese Cartografie’, nr. 034-1 of -2

 

Prijs: VERKOCHT