Guyana/Suriname – John Stedman, 1794

“Carte de la Guiane“, kopergravure vervaardigd door Ambroise Tardieu uitgegeven in Londen 1794. Later (?) met de hand gekleurd. Afm.…

Lees verder

Carte de la Guiane“, kopergravure vervaardigd door Ambroise Tardieu uitgegeven in Londen 1794. Later (?) met de hand gekleurd. Afm. ca. 19 x 44 cm.

De kaart toont het noorden van Zuid Amerika met de Magdalena rivier (tegenwoordig Columbia), Rio Grande, het Meer van Maracaibo (in tegenwoordig Venezuela), de rivieren Orinoco, Pomeroo, Essequibo, Demerara, Berbice, Canje, Corantijn, Suriname, Commewijne, Marron, Sinnamary, Oyapock en Amazone.

Het land is verdeeld met aanduidingen van de koloniale machten. Guiana ‘behoort’ aan de Hollanders en de Fransen,vanaf de Amazone begint het gebied van de Portugezen, rondom de Orinoco is het land van Spanje en ten oosten van huidig Venezuela is het Terre Ferme.

In het cartouche rechtsboven zien we een geketende slaaf en een getooide indiaan.

De kaart werd uitgegeven als deel van de “Narrative, of a five years’ expedition, against the revolted Negroes of Surinam” van de hand van John Gabriel Stedman. Stedman was een soldaat in de Schotse Brigade van het Nederlandse leger. Hij hielp bij het onderdrukken van een slavenopstand in Suriname. Hij werd verliefd op een slavin en probeerde haar vrij te kopen. Over zijn ervaringen schreef hij het invloedrijke “Narrative…

Prijs: VERKOCHT