Haarlem, Grote Markt – A.K. de Koning, ca. 1850

“De Groote Markt te Haarlem”, lithografie in kleur vervaardigd ca. 1850 door A.K. de Koning, uitgegeven door de firma J.J.…

Lees verder

De Groote Markt te Haarlem”, lithografie in kleur vervaardigd ca. 1850 door A.K. de Koning, uitgegeven door de firma J.J. van Brederode (waarvan het bedrijfspand links op de prent staat, met op de gevel “Boek en Kunsthandel”). Afm. 34 x 47 cm.

We zien de Grote of St. Bavo Kerk vanaf de Grote Markt, naast de kerk staat nog het stenen standbeeld van Laurens Jansz. Coster dat in 1856 vervangen zou worden. Voor de kerk staat de Vishal een (tot aan de Tweede Wereldoorlog) overdekte vismarkt. Rechts van de kerk op de hoek met de lepelstraat, de Vleeshal waar tot aan de eerste helft van de 19de-eeuw slagers hun vlees verkochten, maar die van 1840 (tot 1885) diende als bergplaats van een in Haarlem gelegerd garnizoen. Daarnaast het vishuisje, woning voor de knecht van de vismarkt. Het gebouw helemaal rechts werd gebruikt door de rederijkers en is na 1876 vervangen door de herensociëteit. Tegenwoordig heet dit pand Verweyhal en maakt het deel uit van Museum De Hallen.

Prijs: VERKOCHT