Amsterdam, Halvemaansbrug – Hendrik Pothoven, ca. 1750

Gezicht op de Halvemaansbrug over de Binnen-Amstel. Tekening met gewassen inkt op twee gemonteerde bladen, vervaardigd rond 1750 door Hendrik…

Lees verder

Gezicht op de Halvemaansbrug over de Binnen-Amstel. Tekening met gewassen inkt op twee gemonteerde bladen, vervaardigd rond 1750 door Hendrik Pothoven (1726 – 1807) (toegeschreven). Afm. 24 x 82,5 cm.

We zien de Binnen-Amstel met links de Kloveniersburgwal. In het oog springt de 71 meter lange houten Halvemaansbrug die de kades verbind, met talrijke doorgangen en (tot 1863) in het midden een opklapbaar gedeelte. Als je de brug naar rechts volgt, kom je op de Botermarkt (het tegenwoordige Rembrandtplein). Achter de brug links aan het water van de Amstel de brede gevel van het Diaconie Weeshuis van de Nederlands Hervormde Gemeente (afgebroken in 1888, tegenwoordig staat hier de Stopera). Het is rustig op het water.

Van Hendrik Pothoven bestaat een olieverf schilderij met vrijwel de zelfde voorstelling, thans in het Amsterdam Museum. Daarbij is de weergave van de Kloverniersburgwal ingekort.

Prijs VERKOCHT