Amsterdam, haven – Matthias de Sallieth naar Dirk de Jong,1780

“De Haven van Amsterdam – Le port de Amsterdam”, kopergravure vervaardigd door Matthias de Sallieth naar een tekening van Dirk…

Lees verder

“De Haven van Amsterdam – Le port de Amsterdam”, kopergravure vervaardigd door Matthias de Sallieth naar een tekening van Dirk de Jong uit 1780, voor de “Atlas van de zeehavens der Bataafsche Republiek” van Pieter Yver, J. Smit & Zn. en F.W. Greebe, uitgegeven door Johannes Allart in 1802. Later met de hand gekleurd. Afm. (plaatrand): 28,1 x 39,4 cm.

Gezicht op het IJ met Amsterdam op de horizon. Op de voorgrond links een groot houtvlot dat door vier mannen wordt voort geboomd. In het midden wordt spiegelretourschipHolland” de haven binnengesleept. Het schip ligt in een scheepskameel voor anker en een groot aantal mannen is aan het werk aan de draaispillen om het schip weer in het water te laten zakken. Schepen, zwaarbeladen door de handelswaar, konden soms de ondiepte van Pampus niet makkelijk passeren. De Zuiderzee kende de werking van getijden, met scheepskamelen konden schepen bij vloed door de ondiepte worden getrokken.

Prijs: VERKOCHT