Heerlijkheid Bergen – Blaeu, ca. 1665
DE HEERLIJKHEID BERGEN “Territorii Bergensis accuratissima descriptio“, kopergravure van de Heerlijkheid Bergen uitgegeven door Joan Blaeu tussen 1662-1672 als onderdeel…
Lees verder
DE HEERLIJKHEID BERGEN
“Territorii Bergensis accuratissima descriptio“, kopergravure van de Heerlijkheid Bergen uitgegeven door Joan Blaeu tussen 1662-1672 als onderdeel van een Spaanstalige editie van de Atlas Maior, in de tijd met de hand gekleurd. Afm. ca.: 42 x 56 cm.
“Zeer nauwkeurige tekening van het gebied van Bergen” luidt de titel van deze kaart. Terecht, want niemand minder dan Johannes Dou, de landmeter van Rijnland, een specialist op het gebied van driehoeksmeting, heeft het gebied opgemeten en in kaart gebracht. Onderaan de prent zien we Dou en twee assistenten in de weer met een meetketting en andere landmeetinstrumenten.
Joan Blaeu heeft de kaart in koper laten snijden en uitgegeven met een opdracht aan Ridder Antonius Studler die de Heerlijkheid Bergen in 1643 had gekocht.
Blaeu stond een internationaal publiek voor ogen toen hij vanaf 1662 zijn beroemdste werk, de Atlas Maior publiceerde. Het werd zijn opus magnum dat uiteindelijk ca. 600 kaarten en ca. 3000 tekstpagina’s bevatte, een boekwerk in tien foliodelen met uitgaven in het Nederlands, Latijn, Frans, Duits en Spaans. Het is de grootste wereldatlas die ooit werd gepubliceerd. De verschijning ervan vormt de bekroning van de gouden eeuw van de Nederlandse cartografie, een tijdvak van ongekende bloei, dat samenvalt met de enorme opleving van de handel en de daarmee gepaard gaande rijkdom en welvaart in vooral de eerste helft van de zeventiende eeuw.
De kaart van Bergen komt alleen voor in de Blaeu’s grote Atlas Maior en niet in eerdere/andere atlassen. De kaart komt daarmee minder voor dan andere kaarten van Blaeu.
Prijs: VERKOCHT