Hemelkaart – Johann Baptiste Homann, ca. 1740
“Planisphaerium Coeleste”. Kopergravure uitgegeven door Johann Baptiste Homann te Neurenberg ca. 1740. Later met de hand gekleurd. Afm. 48 x…
Lees verder
“Planisphaerium Coeleste”. Kopergravure uitgegeven door Johann Baptiste Homann te Neurenberg ca. 1740. Later met de hand gekleurd. Afm. 48 x 57 cm.
We zien de sterren van het noordelijk- en zuidelijk halfrond afgebeeld als allegorische figuren, dieren en wetenschappelijke instrumenten. De stijl van de sterrenbeelden volgt het Firmamentum Sobiescianum sive Uranographia uit 1687 van de Poolse astronoom Johannes Hevelius, wiens naam onder de hemisferen op een banderol wordt genoemd. De ondertitel geeft ook aan dat de kaart is gebaseerd op het werk van Edmund Halley, de Britse astronoom naar wie de komeet van Halley is vernoemd. Het ontwerp van de kaart was gebaseerd op werk van de Neurenbergse astronoom Georg Christoph Eimmart (1638-1705).
Behalve de halfronden zien we zes diagrammen tegen een achtergrond van wolken. Van links boven naar rechts onder zien we astronomische modellen van Tycho Brahe en Claudius Ptolemaeus, een model dat de getijden door de beweging van de maan weergeeft, een schema van de verlichting van de maan door de zon, een astronomisch model van Copernicus en een model van Lansbergen over de beweging van de aarde om de zon.
De gravure werd eerder uitgegeven te Amsterdam door Pieter Schenk rond 1720. Homann hergebruikte de koperplaat om er 20 jaar later deze afdruk van te maken.
Prijs: VERKOCHT