Hertogdom Gelderland – Janssonius van Waesbergen, ca. 1670

HERTOGDOM GELDERLAND “Ducatus Geldriae novissima descriptio“kopergravure uitgegeven rond 1670 door Johannes Janssonius van Waesbergen. In de tijd met de hand…

Lees verder

HERTOGDOM GELDERLAND

Ducatus Geldriae novissima descriptio“kopergravure uitgegeven rond 1670 door Johannes Janssonius van Waesbergen. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. 39 x 52 cm.

Het Hertogdom Gelderland georiënteerd op het westen. De cartograaf koos er voor het noorden op de kaart rechts te leggen. Vermoedelijk om puur praktische redenen: het gebied kon dan beter op de horizontaal beschikbare ruimte op het papier worden weergegeven.

De titel van de kaart is leze we in een decoratieve cartouche linksboven. Rechtsonder een schaalstok in Duitse mijlen in een cartouche omringd door landmeters. Het impressum staat centraal onder in de kaart boven de gradenrand.

Johannes Janssonius van Waesbergen (1616/17-1681) was de schoonzoon van Johannes Janssonius. Hij nam diens uitgeverij “Op ’t Water”aan het Amsterdamse Damrak over bij diens dood in 1664. Voor het uitgeven van deze kaart werkte Janssonius van Waesbergen samen met uitgever Steven Swart die zijn winkel had Achter de Beurs hoek Papenbroeksteeg en de boekhandel van de Engelsman Moses Pitt in Oxford.

Prijs: VERKOCHT