Oud Hollands winterlandschap – Isaac van Ketweg, 1768-1788

Dorps winterlandschap met schaatsers, tekening met gewassen inkt vervaardigd 1768-1788 door Isaac van Ketweg, gesigneerd rechtsonder “I. van Ketweg inv…

Lees verder

Dorps winterlandschap met schaatsers, tekening met gewassen inkt vervaardigd 1768-1788 door Isaac van Ketweg, gesigneerd rechtsonder “I. van Ketweg inv et fec.”. Afm. 18 x 26,6 cm.

Van Ketweg (1732-1789) was apotheker in Den Haag en géén lid van het kunstenaarsgenootschap Confrerie Pictura aldaar. Er zijn slechts veertig tekeningen van zijn hand bekend en hij wordt gezien als een amateur tekenaar, die financieel niet afhankelijk was van zijn kunstenaarschap.

In tegenstelling tot andere kunstenaars uit zijn tijd beeldt hij geen rijke, chic uitgedoste burgers af, maar voornamelijk boeren en werklui. Zijn aandacht ging vooral uit naar de landelijke sferen aan de rand van- of net buiten Den Haag. Veel belangstelling voor de grote belangrijke gebouwen had hij niet.

Isaac van Ketweg valt onder de zogenaamde minormasters, de veel minder bekende kunstenaars die werkten in de schaduw van hun grote voorbeelden. Zo komt zijn tekenstijl overeen met die van Dirk Verrijk bij wie hij vermoedelijk tekenlessen heeft gevolgd. Van Ketweg die maar één lexicon wordt vermeld, is zo goed als niet vertegenwoordigd in museale collecties en er is relatief weinig over hem bekend.

Veel van zijn tekeningen verkeren in slechte staat, ze zijn verkleurd en vertonen bruine vlekken, hetgeen erop duidt dat ze lange tijd bij particulieren ingelijst aan de muur hebben gehangen.

Literatuur: Charles Dumas, “Achttiende-eeuwse topografische tekenaar Isaac van Ketweg”, in Liber Amicorum Marijke de Kinkelder.

Prijs: VERKOCHT