IJsgezicht buiten Alkmaar – Simon Fokke naar Hendrick Avercamp, medio 18e-eeuw

IJsgezicht buiten Alkmaar. Ets vervaardigd medio 18e eeuw door Simon Fokke (werkzaam 1722-1784) naar het ontwerp van Hendrick Avercamp uit…

Lees verder

IJsgezicht buiten Alkmaar. Ets vervaardigd medio 18e eeuw door Simon Fokke (werkzaam 1722-1784) naar het ontwerp van Hendrick Avercamp uit 1619. Eerste staat, voor de tekst. Later met de hand gekleurd. Afm. (plaatrand) 18,9 x 25,6 cm.

In Nederland heerst  bij vriesweer al eeuwen lang ijskoorts. Jong en oud, arm en rijk houden bij vallende temperaturen grachten, rivieren en meren nauwlettend in de gaten. Deze verbondenheid met het ijs is door niemand mooier verbeeld dan door Hendrick Avercamp (1585-1634). Hij was het die aan het begin van de 17de-eeuw het ‘ijsgezicht’ tot zelfstandig genre maakte. Als eerste kunstenaar specialiseerde hij zich in het schilderen van winterlandschappen met ijsvermaak. In zijn schouwspelen zijn telkens nieuwe details te ontdekken die veelal te maken hebben met vertier op het ijs.

Hier zien we deftige lieden op het ijs. Kinderen spelen een partijtje kolf. Een vastgevroren scheepswrak dient als beschutting tegen de wind. Goederen kunnen gemakkelijk over het ijs worden vervoerd. In de verte ligt Alkmaar.

In Avercamps taferelen schuilt een tijdloosheid die ook nu nog herkenbaar is. Het is daarom dat Avercamps winterlandschappen tegenwoordig tot de belangrijkste, typisch Hollandse voorstellingen uit de 17de-eeuw worden gerekend.

Prijs: VERKOCHT