IJsgezicht – Hendrick Avercamp

Wintergezicht te “Slooten, Ao 1624“. Ets vervaardigd medio 18de-eeuw door Simon Fokke (werkzaam 1722-1784) naar ontwerp van Hendrick Avercamp. Later…

Lees verder

Wintergezicht te “Slooten, Ao 1624“. Ets vervaardigd medio 18de-eeuw door Simon Fokke (werkzaam 1722-1784) naar ontwerp van Hendrick Avercamp. Later met de hand gekleurd. Afm. ca. 12 x 15,5 cm.

In Nederland heerst bij vriesweer al eeuwen lang ijskoorts. Jong en oud, arm en rijk houden bij vallende temperaturen grachten, rivieren en meren nauwlettend in de gaten. Deze verbondenheid met het ijs is door niemand mooier verbeeld dan door Hendrick Avercamp (1585-1634). Hij was het die aan het begin van de 17de-eeuw het ‘ijsgezicht’ tot zelfstandig genre maakte. Als eerste kunstenaar specialiseerde hij zich in het schilderen van winterlandschappen met ijsvermaak. In zijn schouwspelen zijn telkens nieuwe details te ontdekken die veelal te maken hebben met vertier op het ijs.

Hier zien we een visser voor een rieten schutting, hij heeft net een gat gehakt om daar zijn net in te laten zakken, een vuurkorf biedt warmte. Een eendenjager met zijn hond komt een praatje maken. Verderop – kluchtig detail – een man die met z’n blote billen boven een gat in het ijs hangt. Op de achtergrond figuren die zich per slee voortbewegen.

In Avercamps taferelen schuilt een tijdloosheid die ook nu nog herkenbaar is. Het is daarom dat Avercamps winterlandschappen tegenwoordig tot de belangrijkste, typisch ‘Hollandse’ voorstellingen uit de 17de-eeuw worden gerekend.

Prijs: VERKOCHT