IJsgezicht met kolfspelers – naar Aert van der Neer, eind 18de-eeuw

KOLFSPEL IN DE LAGE LANDEN “Tems Froid et Neigeux“, kopergravure uitgegeven eind 18de-eeuw door François Basan, ijsgezicht naar een voorbeeld…

Lees verder

KOLFSPEL IN DE LAGE LANDEN

Tems Froid et Neigeux“, kopergravure uitgegeven eind 18de-eeuw door François Basan, ijsgezicht naar een voorbeeld van Aert van der Neer. Later met de hand gekleurd. Afm. (afb.) 32,8 x 43,5 cm.

In de 17de en 18de-eeuw nam het kolfspel sterk in populariteit toe. Meestal werd het spel op dagelijkse schoenen gespeeld temidden van het op het ijs aanwezige andere publiek. Soms maakte men gebruik van een kolfstok met een verzwaard en verbreed ondereind, niet langer dan onze huidige golfclub, dan weer reikte de stok tot borsthoogte en was het boveneind met fluweel of ander materiaal bekleed. Eenvoudiger lieden en jongens behielpen zich met een tak die enigszins de vorm van een kolfstok had. Soms staat er naast de spelers een kruikje, waarvan de geestrijke inhoud telkens diegene die een rake slag had geslagen tot nog betere prestaties aanmoedigde. Lastige kledij hingen de spelers om een paal in het ijs. Soms ging het er om wie het verste kon slaan of om een paal te raken. De puntentelling werd bijgehouden op de binnenkant van de hoed of werd met een mes op een takje gekerfd. Het balletje was gemaakt van leer en gevuld met veren.

Prijs: VERKOCHT