Schaatsen op de Haarlemmermeer – Simon Fokke naar Hendrick Avercamp, medio 18e-eeuw

“De Haarlemmermeer, Ao 1625”. Ets vervaardigd medio 18de eeuw door Simon Fokke (werkzaam 1722-1784) naar een tekening van Hendrick Avercamp.…

Lees verder

“De Haarlemmermeer, Ao 1625”. Ets vervaardigd medio 18de eeuw door Simon Fokke (werkzaam 1722-1784) naar een tekening van Hendrick Avercamp. Later met de hand gekleurd. Afm. (plaatrand) 21,6 x 31,7 cm.

In Nederland heerst bij vriesweer al eeuwen lang ijskoorts. Jong en oud, arm en rijk houden bij vallende temperaturen grachten, rivieren en meren nauwlettend in de gaten. Deze verbondenheid met het ijs is door niemand mooier verbeeld dan door Hendrik Avercamp (1585-1634). Hij was het die aan het begin van de 17de eeuw het ‘ijsgezicht’ tot zelfstandig genre maakte. Als eerste kunstenaar specialiseerde hij zich in het schilderen van winterlandschappen met ijsvermaak. In zijn schouwspelen zijn telkens nieuwe details te ontdekken die veelal te maken hebben met vertier op het ijs.

Hier zien we op de voorgrond vissers, deftige kolf spelende heren en een jager op het ijs. Verderop ligt een vastgevroren schip. Op de achtergrond schaatsers en figuren die per slee vervoerd worden.

In Avercamps taferelen schuilt een tijdloosheid die ook nu nog herkenbaar is. Het is daarom dat Avercamps winterlandschappen tegenwoordig tot de belangrijkste, typisch ‘Hollandse’ voorstellingen uit de 17e-eeuw worden gerekend.

Prijs: VERKOCHT