Irissen – Basilius Besler, 1613

IRISSEN UIT DE HORTUS EYSTETTENSIS Kopergravure uit de magistrale Hortus Eystettensis van de hand van Basilius Besler uitgegeven in 1613.…

Lees verder

IRISSEN UIT DE HORTUS EYSTETTENSIS

Kopergravure uit de magistrale Hortus Eystettensis van de hand van Basilius Besler uitgegeven in 1613. Later met de hand gekleurd. Afm. (druk) 48 x 38,5 cm.

Besler (1561 – 1629) was een gerespecteerd apotheker en botanicus uit het Beierse Neurenberg. Hij was beheerder van de tuinen van Johann Konrad von Gemmingen, prins bisschop van Eichstätt. De bisschop had de enige belangrijke Europese botanische tuin buiten Italië.

Besler had 16 jaar nodig om de tuinen in Eichstätt in kaart te brengen. Zijn zgn. Hortus Eystettensis legde voor het eerst nadruk op de esthetische weergave van de planten, dit in tegenstelling tot planten- en kruidenboeken in de eeuwen ervoor, waarbij het gebruikelijk was schetsmatige afbeeldingen op te nemen. De Hortus Eystettensis veranderde daarmee de botanische kunst radicaal.

De tuinbloemen, kruiden, fruit en exotische planten werden op ware grootte vol details afgebeeld. Het werk werd voor het eerst uitgegeven in 1613 en bestond uit 367 kopergravures, met in totaal 1.084 soorten.

Het boek kwam op de markt in twee versies: als zwart-wit naslagwerk en een luxe uitgave zonder tekst. De luxe versie werd verkocht voor het exorbitante bedrag van 500 florijnen.

De Hortus volgt de vier seizoenen, waarin eerst de bloei en daarna de vruchtvormingsfases worden afbeeld.

Prijs: VERKOCHT