Java – Gerard van Keulen, ca, 1734

DE VOC OP JAVA “Insulae Iavae pars Ocidentalis Edente Hadriano Relando en Insulae Iavae pars Orientalis Edente Hadriano Relando” [Het…

Lees verder

DE VOC OP JAVA

Insulae Iavae pars Ocidentalis Edente Hadriano Relando en Insulae Iavae pars Orientalis Edente Hadriano Relando” [Het oostelijk en westelijk deel van Java vervaardigd door Adriaan Reland] Paskaart van het eiland Java, met inzetten van de rede en stad Batavia. Uitgegeven ca. 1734 te Amsterdam door Gerard van Keulen. Gravure van 2 koperen platen gedrukt. Later met de hand gekleurd. Afm. 51 x 114 cm.

De in 1602 opgerichte Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) verwierf het monopolie op de vaart naar Indië via Kaap de Goede Hoop en de Straat van Magelhaen. De VOC verkreeg het recht een eigen leger en vloot te houden en recht te spreken, kortom zich buiten de Republiek als een eigen soevereine natie te gedragen. Batavia werd de grootste stapelplaats voor koloniale waren, waar de scheepsruimen voor de jaarlijkse retourvloot werden volgestouwd. Vanuit Batavia vertrokken schepen op ontdekkingstochten, o.a. naar de kusten van Australië en Nieuw-Zeeland. Het cartografische materiaal dat deze tochten opleverden werd verzameld door de kaartenmaker van de VOC in Batavia. Daar moet ook de manuscriptkaart getekend zijn die het voorbeeld is geweest voor deze door Gerard van Keulen gedrukte kaart van Java.

Prijs: VERKOCHT