Joodse begrafenis – Bernard Picard, 1723

JOODS BEGRAFENIS RITUEEL IN 18E-EEUWS AMSTERDAM “Les Acafoth ou les sept tours, autour le cercueil” en “Les Assistans jettent de…

Lees verder

JOODS BEGRAFENIS RITUEEL IN 18E-EEUWS AMSTERDAM

Les Acafoth ou les sept tours, autour le cercueil” en “Les Assistans jettent de la terre sur le corps”. Kopergravures vervaardigd door Bernard Picard in 1723 voor “Cérémonies et coutumes religieuses de tous les peuples du monde”. Later met de hand gekleurd. Afm. (plaatrand): beide 16,5 x 21,5 cm.

Op de bovenste voorstelling zien we de hakafot. Bij de Portugese Joden in Amsterdam werd vóór de begrafenis door tien uitverkorenen zeven keer om de kist heen gelopen. De rouwenden lezen een psalm van een houten tablet dat ze bij zich dragen en bidden voor de overleden ziel. De inscriptie op de muur geeft de naam van de overledene: David Spinoza, hij was “administrateur”. Daaronder “Liefdadigheid ontsnapt aan de dood” (צדקה תציל ממות).

Op de begraafplaats op de tweede voorstelling wordt een lijkrede uitgesproken, waarin de goede eigenschappen van de dode worden herdacht. Nadat de kist in het graf ligt, gooien de aanwezigen met de hand of schop aarde op de kist. De stof keert terug naar de aarde, waaruit ze ontstaan is; de ziel echter keert terug tot God, die haar gegeven heeft.

Prijs: VERKOCHT