Kanonneerboot op de Schelde – Willem Hendrik Hoogkamer naar Christoffel van der Hart, ca. 1830

“Kanonneerboot op de Schelde onder zeil.” ets met aquatint vervaardigd rond 1830 door Willem Hendrik Hoogkamer (1790-1864) naar een tekening…

Lees verder

Kanonneerboot op de Schelde onder zeil.” ets met aquatint vervaardigd rond 1830 door Willem Hendrik Hoogkamer (1790-1864) naar een tekening van Christoffel van der Hart. Later met de hand gekleurd. Afm.: ca. 31 x 39 cm.

Op de voorgrond vaart een klein zeilschip met één kanon aan de wind, een kanonneerboot. Dit type had als voordeel dat je er in ondiepe wateren en rivieren mee kon manoeuvreren, waardoor ze binnenlandse doelwitten konden raken. Deze prent is gemaakt in de tijd van de Belgische Opstand waarbij Nederlandse schepen Antwerpen onder vuur namen vanaf de Schelde. Rechts voor een vierriems roeisloep, op de achtergrond twee fregatten voor anker en een tweede zeilende kanonneerboot.

De schepen waren betrokken bij de blokkade van de haven van Antwerpen, samen met andere Nederlandse en Britse schepen. Deze blokkade was bedoeld om de Belgische opstand tegen het Koninkrijk der Nederlanden te onderdrukken. De zuidelijke provincies van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden scheidden zich tijdens deze revolutie uiteindelijk af en vormden de onafhankelijke staat België.

Het ontwerp voor deze ets is gemaakt door Christoffel van der Hart, Luitenant ter Zee 1e klasse bij de Nederlandse marine. Hij diende op verschillende schepen, waaronder de fregatten “Zr.Ms. Prins van Oranje” en “Zr.Ms. Rotterdam”. Ook Christoffel van der Hart was als marineofficier betrokken bij campagnes tegen de opstandige Belgen.

Prijs: VERKOCHT