Keukenhof (Lisse) – Petrus Josephus Lutgers, 1855

KASTEEL KEUKENHOF (LISSE) “Keukenhof”, lithografie vervaardigd door Jan Dam Steuerwald naar een tekening van Petrus Josephus Lutgers. Uitgegeven in 1855 te…

Lees verder

KASTEEL KEUKENHOF (LISSE)

Keukenhof”, lithografie vervaardigd door Jan Dam Steuerwald naar een tekening van Petrus Josephus Lutgers. Uitgegeven in 1855 te Amsterdam door C.A. Spin als deel van “Gezigten in de Omstreken van ’s Gravenhage en Leyden”. Later met de hand gekleurd. Afm. (incl. tekst) 19 x 24,5 cm.

Kasteel Keukenhof in Lisse werd in 1642 oorspronkelijk gebouwd als classicistisch landhuis door Adriaen Maertensz. Block, een voormalig commandeur van de VOC in de Molukken.

Johan Steengracht van Oostcapelle, een groot kunstkenner en verzamelaar die in 1816 benoemd werd tot directeur van het Mauritshuis, koopt de buitenplaats in 1809. Bij de koop behoorde tevens de buitenplaats Zandvliet, die in 1808 al bij het bezit van Keukenhof was gevoegd. Tot 1829 bewoonde hij het huis regelmatig, daarna werd het verhuurd. Onder zijn beheer vond de eerste aanzet plaats tot een tuinaanleg in landschapsstijl.

Carel Anne Adriaan baron van Pallandt en Cecila Maria baronesse van Pallandt (geboren jonkvrouwe Steengracht van Oostcapelle) werden in 1837 de nieuwe bewoners van de buitenplaats.

Het huis zou naar plannen van Elie Saraber in 1861- 1863 worden verbouwd tot een neogotisch kasteel door toevoeging van ronde hoektorens met verschillend gevormde spitsen. Aan de westzijde verrees ook voorbouw bestaande uit een vierkante middentoren waarin de ingangspartij geflankeerd wordt door kleinere vierkante torens.

Prijs: VERKOCHT