Schaatsen op de Keizersgracht – P. Blommers naar Willem Hekking jr., 1869

WINTERGEZICHT MET IJSVERMAAK OP EEN BEVROREN KEIZERSGRACHT “Keizersgracht – Felix Meritis “ Lithografie vervaardigd door P. Blommers te ’s-Gravenhage naar…

Lees verder

WINTERGEZICHT MET IJSVERMAAK OP EEN BEVROREN KEIZERSGRACHT

Keizersgracht – Felix Meritis “ Lithografie vervaardigd door P. Blommers te ’s-Gravenhage naar een tekening van Willem Hekking jr., uitgegeven door George Wilhelm Tielkemeijer als deel van “Amsterdam in Schetsen” uit 1869. Later met de hand gekleurd. Afm. 11,8 x 18,2 cm.

We zien Felix Meritis in noordelijke richting. Het gebouw huisde tot 1888 nog het genootschap dat als doel had om, bij wijze van nuttige uitspanning, door het beoefenen van kunsten en wetenschappen verstand en deugd aan te kweeken, en het gezellig verkeer onder de Leden te bevorderen.

Tussen nummers 312 en 314 van de Keizersgracht ligt de ingang van de Berenstraat. Helemaal rechts op de voorstelling de toren van de Westerkerk.

Op het gracht de van Hollandse ijsgezichten overbekende elementen: een koek-en-zopie stal, een duwslede, een schaatsend paar, een arrenslee, een moeder die haar met kind met stoel de eerste schaatslessen geeft, een schaatser met bezem (om zichzelf bij nood uit het water te kunnen redden) en twee mannen die ijsblokken uit bevroren gracht halen.

Prijs: VERKOCHT