La Belle Jardinière – Eugène Grasset, 1894

De twaalf maanden van het jaar, houtgravures gedrukt als chromolithografieën in kleur, ontworpen door Eugène Grasset in 1894 en zonder…

Lees verder

De twaalf maanden van het jaar, houtgravures gedrukt als chromolithografieën in kleur, ontworpen door Eugène Grasset in 1894 en zonder tekst (alleen met de namen van de maanden) als decoratieve grafiek los uitgegeven. Afm. (elke voorstelling): ca. 20,5 x 15,5 cm.

In 1896 werden de illustraties gebruikt voor een Art Nouveau kalender van het Parijse Maison de La Belle Jardinière, die klanten bij de kassa kregen. Alle figuren, ontworpen om reclame te maken voor dameskleding, zijn toonbeelden van elegantie. Elke maand is weergegeven als jonge vrouw die aan het tuinieren is, in een jurk die past bij de tijd van het jaar, met een patroon van het bijbehorende sterrenbeeld.

Eugène Grasset (1845 – 1917) was er vast van overtuigd dat moderniteit stevig geworteld moest zijn in de kunst van het verleden en tegelijkertijd “nieuwe kracht uit de natuur moest putten”. Hier wordt de oude techniek van houtgravure gecombineerd in toen moderne chromotypografie. Elke prent verbindt lineaire kalendertijd met het cyclische patroon van de seizoenen. De vrouwelijke figuren zijn gebaseerd op zowel fotografische modellen als allegorieën uit de zestiende- en achttiende-eeuwse iconologie.

La Belle Jardinière was een Parijs warenhuis gelegen aan de aan de oever van de Seine bij de Pont Neuf. Het bood kant-en-klare mode aan een nieuwe middenklasse clientèle en was decennia lang zeer succesvol. Het bedrijf werd in 1972 overgenomen door Louis Vuitton Moët Hennessy.

Prijs: VERKOCHT