Finnmark en Lapland – Reinier & Josua Ottens, 1745

DE KAAP VAN HET NOORDEN “Finmarchiae et Laplandiae Maritima | Nieuwe Pacaert vande kusten Streckend van Dronten tot Archnangel“, kopergravure…

Lees verder

DE KAAP VAN HET NOORDEN

Finmarchiae et Laplandiae Maritima | Nieuwe Pacaert vande kusten Streckend van Dronten tot Archnangel“, kopergravure uitgegeven in 1745 door Reiner & Joshua Ottens in Amsterdam. In de tijd met de hand gekleurd met latere toevoegingen. Afm. 49 x 57 cm.

Deze zeldzame paskaart toont de kust langs het land van het Sami-volk in Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland, van Romsdalen via Trondheim, Finnmark, Vardø (“Wardhuys”), Lapland, het Kola-schiereiland (“Moscovies Lapland”) tot aan de Witte Zee met Archangelsk. De kaart werd oorspronkelijk gemaakt door Frederick de Wit rond 1690 en uitgegeven door Louis Renard van 1715 tot 1739, voordat deze werd overgenomen door de Renier en Josua Ottens.

De kaart is prachtig versierd met een decoratieve cartouche die de barre klimaat weerspiegelt (gemaakt door meestergraveur Romeyn de Hooghe), meerdere zeemonsters en zeilschepen, en twee kompasrozen waardoor het visuele nog aantrekkelijker wordt.

Als paskaart geeft het vaarinstructies voor langs de kust aan zowel zeelieden als de armchair traveler.

Prijs: VERKOCHT