Leeuwekaart – Wed. Cnobbaert, 1648

LEEUWEKAART VAN DE REPUBLIEK DER NEDERLANDEN Kopergravure uitgegeven te Antwerpen in 1641 door de weduwe en erven van Jan Cnobbaert.…

Lees verder

LEEUWEKAART VAN DE REPUBLIEK DER NEDERLANDEN

Kopergravure uitgegeven te Antwerpen in 1641 door de weduwe en erven van Jan Cnobbaert. Verschenen in Famiano Strada´s “De Bello Belgico” [over de oorlog in de Lage Landen]. Later met de hand gekleurd. Afm. 15,8 x 9,1 cm.

De Nederlandse leeuw is een begrip. Het dier staat symbool voor de kracht en moed van het land. De leeuw speelt een belangrijke rol bij het voetbal in onze tegenwoordige tijd, maar de verbeelding van Nederland als leeuw werd geïntroduceerd in moeilijke tijden, aan het eind van de 16de eeuw. Vanaf het midden van de Opstand tegen de Spanjaarden, stonden de Nederlanden model voor een reeks leeuwekaarten die op de markt kwamen.

De leeuwekaart fungeerde niet alleen als nuttige landkaart, maar werd als statement vaak aan de wand gehangen. Een uiting van actief beleefd burgerschap, van trots, van zelfbewustzijn en diende in een handelskantoor of overheidsgebouw vaak als spectaculair visitekaartje.

Famiano Strada’s boek uit 1632 over de Tachtigjarige Oorlog was een verkoopsucces en kende tot 1700 verschillende edities die worden uitgegeven te Rome, Antwerpen, Leuven, Leiden en Amsterdam. In alle edities wordt een leeuwekaart als een van de titelpagina’s gebruikt. Het kaartbeeld wordt daarvoor meermaals opnieuw gegraveerd.

Literatuur: Van der Heijden – “Leo Belgicus – An illustrated and annotated carto-bibliography” (2006), nr. 10.1

Prijs: VERKOCHT