Leeuwekaart – Wilhelm Serlin, 1672

LEEUWEKAART VAN DE XVII PROVINCIËN “Geographischer Löwe vorstellend die gesammte XVII Niederländische Provintzien sammt einer kurtzen Beschreib[ung] und Abtheilung derselbigen…

Lees verder

LEEUWEKAART VAN DE XVII PROVINCIËN

Geographischer Löwe vorstellend die gesammte XVII Niederländische Provintzien sammt einer kurtzen Beschreib[ung] und Abtheilung derselbigen wie viele Städte und Dörfer im einer jeden zu finden“. Kopergravure uitgegeven in Frankfurt am Main door Wilhelm Serlin, 1672. Afm. (voorstelling): 29,4 x 29,9 cm (incl. tekst 41 x 30,5 cm.)

De Nederlandse leeuw is een begrip. Het dier staat symbool voor de kracht en moed van het land. De leeuw speelt een belangrijke rol bij voetbal in onze tegenwoordige tijd, maar de verbeelding van Nederland als leeuw werd geïntroduceerd in moeilijke tijden, aan het eind van de 16de eeuw. Vanaf het midden van de Opstand tegen de Spanjaarden, stonden de Nederlanden model voor een reeks leeuwekaarten die op de markt kwamen.

De leeuwekaart fungeerde niet alleen als nuttige landkaart, maar werd als statement vaak aan de wand gehangen. Een uiting van actief beleefd burgerschap, van trots, van zelfbewustzijn en diende in een handelskantoor of overheidsgebouw vaak als spectaculair visitekaartje.

Deze zeldzame Duitstalige uitgave van deze leeuwekaart werd uitgegeven als los blad in de Holländischer Merkurius, een ‘almanak’, een soort voorloper van onze huidige nieuwsbladen en kranten. Uitgever Serlin liet voor zijn kaart de leeuwekaart die hij had gezien in de Franstalige Le Mercure Holandois nagraveren. Een bijbehorend blad met een voorstelling van Lodewijk XIV, zijn broer en zoon te paard wijzend naar de kaart, nam Serlin elders in zijn almanak op.

Literatuur: H.A.M. van der Heijden “An illustrated and annotated carto-bibliography” (2006), nr. 22

Prijs: VERKOCHT