Schaatsen op het Galgewater (Leiden), Pieter Trap naar Gerard Bos, ca. 1847

SCHAATSEN OP HET GALGEWATER (LEIDEN) “De Vink”, lithografie vervaardigd rond 1847 door Pieter Willem Marinus Trap naar een tekening van…

Lees verder

SCHAATSEN OP HET GALGEWATER (LEIDEN)

De Vink”, lithografie vervaardigd rond 1847 door Pieter Willem Marinus Trap naar een tekening van Gerardus Johannes Bos. Uitgegeven door D.J. Couvée in het “Album bevattende eenige afbeeldingen der voornaamste hoofdgebouwen en fraaiste gezigten in en nabij de stad Leiden”. Later met de hand gekleurd. Afm. 14 x 20,5 cm.

Gezicht op het Galgewater (Rijn naar Katwijk) ter hoogte van uitspanning de Vink (in het midden, met veranda), rechts op de achtergrond de spoorbrug van de lijn Leiden-Den Haag.

De Vink, in de loop der tijd ook wel genoemd Thee- en Speeltuin de Vink, De Groote Vink, De Oude Vink was vanaf 1763 een thee- en ‘speeltuin’ (voor ‘grote mensen’. Het speeltuinterrein aan de Rijn was ongeveer 200 jaar een speelplaats met bootjes, schommels, draaimolens en waterfietsen. Veel Leidse families gingen naar de speeltuinen toe als uitstapje of voor ontspanning. Vooral in de wintermaanden als er ijs op de Rijn lag, was het er druk. Na het schaatsen warmden Leidenaren zich op bij het café-restaurant, met de erwtensoep die beroemd was tot kilometers in de omgeving van Leiden.

Prijs: VERKOCHT