Leo Belgicus – Francisco Corbelletti/Famiano Strada, 1647

LEO BELGICUS Kopergravure uitgegeven door Francisco Corbelletti te Rome in 1647. Verschenen in Famiano Strada´s De Bello Belgico [Over de…

Lees verder

LEO BELGICUS

Kopergravure uitgegeven door Francisco Corbelletti te Rome in 1647. Verschenen in Famiano Strada´s De Bello Belgico [Over de Oorlog in de Lage Landen]. Later met de hand gekleurd. Afm. 31 x 22,1 cm.

De Nederlandse leeuw is een begrip. Het dier staat symbool voor de kracht en moed van het land. De leeuw speelt een belangrijke rol bij het voetbal in onze tegenwoordige tijd, maar de verbeelding van Nederland als leeuw werd geïntroduceerd in moeilijke tijden, aan het eind van de 16de eeuw. Vanaf het midden van de Opstand tegen de Spanjaarden, stonden de Nederlanden model voor een reeks leeuwekaarten die op de markt kwamen.

De leeuwekaart fungeerde niet alleen als nuttige landkaart, maar werd als statement vaak aan de wand gehangen. Een uiting van actief beleefd burgerschap, van trots, van zelfbewustzijn en diende in een handelskantoor of overheidsgebouw vaak als spectaculair visitekaartje.

Gallia Belgica was in de Romeinse tijd het noordelijke deel van Gallië tussen de Seine en de Rijn. Belgica werd als Latijnse naam later ook synoniem voor de 17 Provinciën en de Lage Landen.

Deze leeuwekaart wordt toegeschreven aan Johan Willem Bau(e)r (1607-1640) of Jan Miele (1599-1664), beiden waren betrokken bij het vervaardigen van de gravures en kaarten in Famiano Strada´s boek over de Tachtigjarige Oorlog.

Literatuur: “Leo Belgicus – An illustrated and annotated carto-bibliography” (2006) door H.A.M. van der Heijden, nr. 7.2.

Prijs: VERKOCHT