Nederlands linieschip – Willem Hendrik Hoogkamer naar Christoffel van der Hart, ca. 1830
“Koopvaardijbrik voor de wind. Hollandsch linieschip van de wind zeilende in het Canaal. Engelsche loodskotter bij de wind.” ets met…
Lees verder
“Koopvaardijbrik voor de wind. Hollandsch linieschip van de wind zeilende in het Canaal. Engelsche loodskotter bij de wind.” ets met aquatint vervaardigd rond 1830 door Willem Hendrik Hoogkamer (1790-1864) naar een tekening van Christoffel van der Hart. Later met de hand gekleurd. Afm.: ca. 31 x 39 cm.
We zien Zr.Ms. linieschip Zeeuw (1825-1860), van de wind zeilende in het Kanaal, met gezicht op de stuurboordzijde. Links op de achtergrond een koopvaardijbrik. Rechts een Engelse loodskotter. Rechts op de achtergrond de Engelse kust.
Zr.Ms. linieschip Zeeuw was een Nederlands oorlogsschip van de Admiraal De Ruyter-klasse, dat tussen 1815 en 1840 actief was bij de Koninklijke Marine. Het schip werd vernoemd naar de Nederlandse provincie Zeeland. Het schip was ongeveer 55 meter lang en had een waterverplaatsing van ongeveer 2350 ton. Het was uitgerust met 66 kanonnen, verdeeld over drie dekken. Het schip had ook een volledig bewapende batterij aan de zijkanten en boeg, bestaande uit 30 kanonnen.
In 1831 werd Zeeuw betrokken bij de blokkade van de haven van Antwerpen, samen met andere Nederlandse en Britse schepen. Deze blokkade was bedoeld om de Belgische opstand tegen het Koninkrijk der Nederlanden te onderdrukken. Tijdens deze blokkade werd Zeeuw beschadigd door vijandelijk vuur, maar wist het schip te overleven en keerde terug naar Nederland.
In 1840 werd Zeeuw buiten dienst gesteld en verkocht. Het schip was een belangrijk voorbeeld van de macht en invloed van de Nederlandse marine tijdens de 19e eeuw en diende als een symbool van de Nederlandse aanwezigheid op zee.
Het ontwerp voor deze ets is gemaakt door Christoffel van der Hart, Luitenant ter Zee 1e klasse bij de Nederlandse marine. Hij diende op verschillende schepen, waaronder de fregatten “Zr.Ms. Prins van Oranje” en “Zr.Ms. Rotterdam”. Ook Christoffel van der Hart was als marineofficier betrokken bij campagnes tegen de opstandige Belgen.
Prijs: VERKOCHT