Groothertogdom Litouwen – Willem Blaeu, 1613

BELANGRIJKE KAART VAN HET GROOTHERTOGDOM LITOUWEN “Magni Ducatus Lithuaniae, Caeterarumque Regionum Illi Adiacentium Exacta Descriptio…” [Exacte beschrijving van het Groothertogdom…

Lees verder

BELANGRIJKE KAART VAN HET GROOTHERTOGDOM LITOUWEN

Magni Ducatus Lithuaniae, Caeterarumque Regionum Illi Adiacentium Exacta Descriptio…” [Exacte beschrijving van het Groothertogdom Litouwen en de aangrenzende gebieden], kopergravure uitgegeven te Amsterdam door Willem Blaeu in 1613 of later. Later met de hand gekleurd. Afm. 76 x 106,5 cm.

In 1586 gaf Prins Michael Radziwill de opdracht om het gehele Litouwse groothertogdom – dat toen ook Polen Polen omvatte – op te meten. Deze kaart was zo nauwkeurig en gedetailleerd dat hij de basis vormde voor alle volgende kaarten van het gebied in de 17e en 18e eeuw.

Willem Blaeu gaf de kaart uit voor het eerst in 1613 op vier bladen samen met twee bladen met een kaart van de rivier de Dnjepr. Deze kaarten, die door Hessel Gerritsz waren gegraveerd, verschenen vanaf 1631 in de atlassen van Blaeu en in verschillende daaropvolgende edities tot 1670.

De kaart beslaat het gebied van Riga tot Smolensk in het noorden en van Krakau tot Kiev in het zuiden, inclusief delen van Polen, Rusland, Oekraïne en Letland. Een ongelooflijke hoeveelheid informatie wordt verstrekt over honderden steden en dorpen van elke omvang als ook van het uitgebreide stelsel van rivieren in de regio. Ook wordt melding gemaakt van historische gebeurtenissen en belangrijke veldslagen.

De weergegeven loop van de Dnjepr strekt zich uit van Cherkasy tot de monding aan de Zwarte Zee. De tweedelige kaart is versierd met cartouches en kompasrozen en staat vol aantekeningen over stroomversnellingen, steden, zoutmijnen, forten en de tradities van de Kozakken die in het gebied woonden.

Het geheel is fraai verfraaid met drie galjoenen en een zeemonster in de Baltische Zee, een grote kompasroos en een afstandstabel en steekpasser. Putti flankeren het grote cartouche onderaan.

De kaart van Radziwill is een van de belangrijkste Europese cartografische werken van het einde van de 16e en het begin van de 17e eeuw en een grote stap voor het in kaart brengen van het continent.

Prijs: VERKOCHT