Loenen aan de Vecht – Carington Bowles, ca. 1793

“A View of the Villages of Loenen & Croonenburg, from Nieuwerhoek“. Kopergravure uitgegeven door Carington Bowles rond 1793. In de…

Lees verder

“A View of the Villages of Loenen & Croonenburg, from Nieuwerhoek“. Kopergravure uitgegeven door Carington Bowles rond 1793. In de tijd (?) met hand gekleurd. Afm. 24 x 35,5 cm.

In de Gouden Eeuw lieten veel welgestelde Amsterdammers een buitenplaats langs de Vecht bouwen. Binnen een aantal uren reizen met de trekschuit of koets. Ze verruilden de stedelijke stank en druk voor een landelijke omgeving. Om de buitenhuizen lieten zij tuinen en parken aanleggen. Op de buitenplaatsen werd vaak ook een oranjerie of theekoepel gebouwd, zoals rechts op de voorstelling te zien. Vanaf het einde van de 18e eeuw werden veel buitenplaatsen gesloopt, ze werden ze veelal te duur om slechts in het zomerseizoen te worden bewoond.

Gedrukt in Londen met tekst in het Engels en in het Frans moet deze gravure zijn bedoeld voor een internationaal publiek. Publiek van stand welteverstaan, voor eenvoudiger lieden waren de primitievere optica prenten.

Prijs: VERKOCHT