London – 1843

LONDEN TIJDENS DE INDUSTRIËLE REVOLUTIE “London“, staalgravure “drawn and engraved from authentic documents & personal observation by D.R. Davies. Published…

Lees verder

LONDEN TIJDENS DE INDUSTRIËLE REVOLUTIE

London“, staalgravure “drawn and engraved from authentic documents & personal observation by D.R. Davies. Published Nov 1. 1843 under the superintendence of the Society of the Diffusion of Useful Knowledge by Chapman and Hall.” In de tijd met de hand gekleurd. Afm. 39 x 63 cm.

We zien Londen vanaf Kensington Palace in het westen tot aan de West India Docks (van waaruit de schepen vertrokken naar de Caraïben, tegenwoordig deel van de Docklands/Canary Wharf) in het oosten; en vanaf Bayswater met het Caledonian Asylum (tegenwoordig Purcell School) en de New Cattle Market (gesloopt in de jaren 1950) in het noorden tot aan de cricketvelden van The Oval en de Royal Surrey Gardens (het tegenwoordige Pasley Park) in het zuiden. Interessant zijn ook de duidelijk gemarkeerde tracés van de verschillende treinverbindingen van de London and Greenwich Railway (aangelegd 1836-38), de Blackwall Railway, de Eastern Countries Railway (aanleg begonnen in 1839) en de Birmingham Railway (geopend in 1838). Station London Victoria is er nog niet, dat opent pas in 1860.

De “Society for the Diffusion of Useful Knowledge” was een typisch Britse ietwat archaïsche organisatie, opgericht in 1828 op initiatief van de idealistische Lord Henry Peter Brougham. Het nobele doel van de Society was om useful knowledge te verspreiden onder de Engelse arbeiders- en middenklasse, via een reeks publicaties. Zij bevorderde zelfstandig leren en het egalitair verspreiden van kennis. Hoewel de S.D.U.K. nauw verbonden was met de London University en de uitgeverijen van Baldwin and Cradock, Chapman and Hall en Charles Knight, behaalde de S.D.U.K. haar ambitieuze doelen niet en sloot het haar deuren in 1848.

Waarschijnlijk was het mislukt omdat de publicaties aan de ene kant te duur waren voor de beoogde doelgroepen en anderzijds niet groot en fraai genoeg voor de aristocratische markt. Niettemin slaagde de S.D.U.K. er in om enkele buitengewone atlassen met indrukwekkende detaillering te publiceren.

Hun belangrijkste atlas bestond uit ongeveer 200 afzonderlijk uitgegeven kaarten, verkrijgbaar als abonnement van 1829 tot 1844 en naderhand gecombineerd in een wereldatlas, uitgegeven bij Chapman and Hall. In die tijd was de atlas ongeëvenaard in kwaliteit en omvang.

Tegenwoordig zijn S.D.U.K. kaarten indrukwekkende voorbeelden van cartografie uit het midden van de 19e eeuw en kennen we vooral de mooie en gedetailleerde stadsplattegronden.

Prijs: VERKOCHT