Maasmonding, haven Rotterdam – Johannes van Keulen, 1681

DE MONDING VAN DE MAAS, HET HAVENGEBIED VAN ROTTERDAM “Paskaerte van het inkoomen van de Maes, Tot aen ‘t Eylandt…

Lees verder

DE MONDING VAN DE MAAS, HET HAVENGEBIED VAN ROTTERDAM

Paskaerte van het inkoomen van de Maes, Tot aen ‘t Eylandt Roosenburgh als mede ‘t Inkoomen van ‘t Goereesche gat, tot aen Oude Hoornsluys, met hunne Droogte en Diepte. Seer Naeukeurich opgestelt.” en “Pascaert Van ‘t Eylandt Roosenburg door de Oude en Nieuwe Maes tot aen Dordrecht en van daer door de Kill tot aen Oudehoonsluys” Kopergravure uitgegeven in 1681 door Johannes van KeulenBoeck verkooper en graedboog macker aende Nieuwbrugh inde Gekroonde Lootsman”, als deel van “De Groote Nieuwe Vermeerderde Zee-Atlas ofte Water-Werelt”. Later met de hand gekleurd. Afm. (prent) 49  x 108 cm.

Fraaie zeekaart bestaande uit twee gemonteerde bladen, elk voorzien van een titel cartouche. De kaart toont de Maasmonding en het huidige gebied van de Rotterdamse haven, het Haringvliet, het Hollands Diep, en uiterst rechts de Biesbosch. Op de kaart onder meer de steden Dordrecht, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Brielle en Hellevoetsluis.

Linksboven zien we Neptunus de god van de zee met zijn gevolg. Het cartouche linksonder is versierd met zeemonsters, rechtsonder putti met Jakobsstaf en andere navigatie-instrumenten. Onder de cartouches met schaalstokken hangen guirlandes van fruit om de welvaart van het gebied te demonstreren.

Prijs: VERKOCHT