Manuscript kaart van Gooiland – naar Floris Jacobsz.

UNIEKE, GROOT FORMAAT MANUSCRIPT KAART VAN GOOILAND Gooiland met het noorden links. “Deez kaart is aldus door mij getrouwelijk gecopieert…

Lees verder

UNIEKE, GROOT FORMAAT MANUSCRIPT KAART VAN GOOILAND

Gooiland met het noorden links. “Deez kaart is aldus door mij getrouwelijk gecopieert na het Origineel berustende in het Archiv van ’s Lands Domeinen. Amsterdam 23 April 1823H. Backer.”Pen en waterverf op papier, afm. ca. 58,5 x 87 cm. De kaart is gekopieerd naar de “kaart van zeker bosch en vullinge gelegen in Gooiland” van Floris Jacobsz. uit augustus 1597, thans deel van de verzameling Hingman in het Nationaal Archief.

Gooiland (Nationaal Archief) - Floris Jacobsz, 1597

We zien het gebied van Weesp en de Vecht tot Loenen, Naarden met Naardermeer, Bussum, Hilversum, Loosdrecht, Kortenhoef.

De kaart verwijst in een van de cartouches naar gedane metingen van de afstanden/percelen en dat ene Van Santen de gegevens, zoals opgetekend door de landmeter Floris Jacobsz, heeft gecontroleerd.

De kaart is vermoedelijk gemaakt met een administratief doel, in 1597 evenals in 1823 en kent daarom weinig opsmuk. Dergelijke pre-kadastrale kaarten werden gebruikt om bijvoorbeeld een geschil te beslechten of een (grond)recht vast te leggen.

Floris Jacobsz. was landmeter-kaarttekenaar werkzaam in Noord- maar vooral Zuid-Holland van ca. 1582-1634. Hij was een telg uit een belangrijke landmetersfamilie en vanaf 1583 in dienst van het hoogheemraadschap van Delfland.

Prijs: VERKOCHT