Maurin Quina – Leonetto Cappiello, 1906

“Maurin Quina, Le Puy France”, reclame affiche uit 1906, lithografie ontworpen door Leonetto Cappiello door P. Vercasson & Cie. te…

Lees verder

Maurin Quina, Le Puy France”, reclame affiche uit 1906, lithografie ontworpen door Leonetto Cappiello door P. Vercasson & Cie. te Parijs. Afm.: 158 x 117 cm.

Maurin Quina uit Le Puy was een aperitief, een witte wijn die is versterkt met wilde kersen, kinine, bittere amandelen en kersenbrandewijn.

Met dit als “De Groene Duivel” bekende affiche, creëerde Cappiello een briljant beeld. Het groene duiveltje dat charmant grijnzend de kurk uit een rode fles met quina trekt, is zowel duister als meeslepend. De toeschouwer wordt verleid. Het roept de associatie op met la fée verte (de groene fee), de bijnaam voor absint, de drank die populair was tijdens de belle époque, maar in 1906 inmiddels in veel landen verboden.

Leonetto Cappiello (1875-1942) wordt gezien als de vader van het moderne affiche. Hij brak met de zwierige stijl van art nouveau kunstenaars als Alphons Mucha en domineerde 20 jaar lang de Parijse affiche kunst. Cappiello werd beïnvloed door andere posterontwerpers als Jules Chéret en Toulouse-Lautrec.

Kenmerkend voor Cappiello is zijn aandacht voor één pakkend onderwerp, meestal humoristisch, met uitbundige kleuren, een beeld dat je in een fractie van een seconde begrijpt en nooit meer vergeet.

Cappiello maakte reclame voor uiteenlopende sectoren: drank, reizen, sport, sigaretten, sigaren en theater in zowel Frankrijk als Italië. Veel van zijn afbeeldingen beïnvloedden niet alleen volgende generaties artiesten, maar -zoals De Groene Duivel- zijn vandaag de dag visuele iconen geworden.

Prijs: VERKOCHT