Meer van Genève – Jodocus Hondius/Johannes Janssonius, na 1630

HET MEER VAN GENÈVE EN OMSTREKEN “Lacus Lemani Vicinorumq. Locorum Nova et Accurata Descriptio.” Kopergravure uitgegeven te Amsterdam, door Johannes…

Lees verder

HET MEER VAN GENÈVE EN OMSTREKEN

Lacus Lemani Vicinorumq. Locorum Nova et Accurata Descriptio.” Kopergravure uitgegeven te Amsterdam, door Johannes Janssonius, vermoedelijk na 1630. Later met de hand gekleurd. Afm. 38,5 x 48,8 cm.

Deze prachtig gegraveerde kaart van de omgeving van het meer van Genève is gebaseerd op het werk van de Zwitserse theoloog Jacques Goulart (1580-1622). Jodocus Hondius vervaardigde de gravure in 1606. Ons exemplaar is een uitgave van diens schoonzoon Johannes Janssonius. De kaart van Hondius werd door Jean-Baptiste Vrients voor de atlas van Abraham Ortelius nagegraveerd met gewijzigde cartouches.

De makers waren content met de kaart, in het cartouche links boven staat (in het Latijn): “Welwillende lezer uit Frankrijk en Genève, ik wil dat u hiervan op de hoogte bent. Gegroet en raadpleeg ons werk goed.”

Genève, een belangrijke Hanzestad die in de Middeleeuwen handelaren uit Noord- en Zuid-Europa een marktplaats bood, was ook de stad waar een nieuwe golf van protestantisme ontstond die in de 16e-eeuw door Europa ging. De Fransman Johannes Calvijn (1509-1564) verspreidde vanaf 1641 zijn ideeën vanuit Genève en kreeg met zijn Calvinisme binnen enkele jaren voet aan de grond in Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Behalve talloze topografische aanduidingen zien we op de kaart ten zuidwesten van Genève het kasteel van St. Catherine dat door koning Henri IV verwoest werd. In het meer, behalve een zeemonster en een paar zeilschepen, staat dat het op sommige plekken zo diep is dat er geen vergelijking mogelijk is. Bij de oostelijke punt  van het meer bij Yvorne, lezen we dat er een aardbeving geweest is in 1584. Ook wordt vermeld dat de Dôle op de grens tussen Frankrijk en Zwitserland de hoogste berg van de Jura is.

Prijs: VERKOCHT