Middellandse Zee – Johannes van Keulen, 1680-1700

Pascaert van de Middelandsche Zee, vertoonende in twee deelen, zijn van de miswysing en veel fouten verbetert t’Amsterdam. Kopergravure uitgegeven…

Lees verder

Pascaert van de Middelandsche Zee, vertoonende in twee deelen, zijn van de miswysing en veel fouten verbetert t’Amsterdam. Kopergravure uitgegeven door Johannes van Keulen ca. 1680-1700. Later met de hand gekleurd. Afm. 52 x 60 cm.

We zien de West- en Oost-Middellandse zee gescheiden op een blad. Onderaan twee allegorische cartouches met links de schaal van de kaart, verschillende navigatie instrumenten en een aantal putti die kaart lezen, rechts titel en impressum van de kaart. Bovenop het cartouche rechts zitten Ottomanen, daaronder een geketende Europeaan en huilende vrouw en hun handelswaar. Linksboven worden de belangrijkste eilanden, hoeken en havens vermeld.

Johannes van Keulen was de grondlegger van het bekende uitgevershuis dat zich gedurende de ruim twee eeuwen van zijn bestaan richtte op het publiceren van zeeatlassen en zeemansgidsen. Van Keulen was zelf geen cartograaf, daarvoor had hij de medewerking van de Geometria en Leermeester der Wis-Konst Claes Jansz Vooght ingeroepen. Deze Vooght is de maker van de meeste kaarten die Johannes van Keulen heeft uitgegeven. De atlassen van Van Keulen de “Nieuwe Lichtende Zee-Fackel” en de “Groote Nieuwe Vermeerderde Zee-Atlas ofte Water-wereld” waren seer nut en dienstigh voor Schippers, Stuurlieden, en Liefhebbers der Grote Zeevaert.

Prijs: VERKOCHT