Art Nouveau Mimosa en anemoon – Georges Riom, ca. 1900

“Mimosa et Anémone” [mimosa en anemoon], kleurenlithografie vervaardigd rond 1900 door Georges Riom. Gesigneerd in de voorstelling links in het…

Lees verder

Mimosa et Anémone” [mimosa en anemoon], kleurenlithografie vervaardigd rond 1900 door Georges Riom. Gesigneerd in de voorstelling links in het midden. Afm. ca. 39 x 18 cm.

Dit prachtige kleine affiche heeft een zwierige asymmetrische compositie zoals typerend voor de Art Nouveau. De natuur was daarbij vaak de belangrijkste inspiratiebron vol langstelige, gracieus gestileerde planten en bloemen. De sierlijke bloemen werden afgebeeld in een stijl die doet denken aan Japanse prenten: tweedimensionaal en bijna abstract, met een sierlijke compositie en krachtige kleuren.

De befaamde handelaar Siegfried Bing was een drijvende veer achter de toename van Japanse invloeden in de Westerse kunstwereld. De door Bing geïmporteerde prenten vonden gretig aftrek bij kunstenaars die op zoek waren naar een nieuwe stijl, waaronder Vincent van Gogh. Bing specialiseerde zich in Japanse kunst in zijn Parijse galerie L’Art Nouveau, waaraan de stroming haar Franse naam ontleent.

De mimosa (ook wel: kruidje-roer-mij-niet) met kleine gele bolletjes symboliseert de kracht van vrouwelijkheid en vrouwelijke solidariteit. De anemoon staat voor ‘ik wil graag bij je zijn’, verwachting, zorgzaamheid en eerlijkheid, maar ook als symbool voor verlatenheid en van de trouwe en zo onschuldige liefde. Het was ook het zinnebeeld van gemakkelijk weer drogende vrouwentranen, omdat ze maar zo kort leeft.

Prijs: VERKOCHT