Mode van de jaren 1830

De twaalf maanden van het jaar—lithografieën met het modebeeld van de verschillende maanden. Uitgegeven in de jaren 1830. In de…

Lees verder

De twaalf maanden van het jaar—lithografieën met het modebeeld van de verschillende maanden. Uitgegeven in de jaren 1830. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. (elke afbeelding): 10,8 x 8,5 cm.

De damesmode in de jaren 1830 was uitbundig en dramatisch, nauw verbonden met de Romantiek, dat alle aspecten van de samenleving beïnvloedde gedurende de eerste helft van de negentiende eeuw. De romantiek benadrukte emotie, de schoonheid van de natuur en individualisme. De mentaliteit van de volbloed romanticus viel samen te vatten met het nog steeds modieuze begrip ‘jezelf ontdekken’. Ook bestond grote waardering van de huiselijke sfeer en het belang van een moreel centrum thuis. Een element van de romantiek dat duidelijk tot uiting kwam in de mode, was de neiging om terug te kijken naar de geschiedenis voor inspiratie. Historicisme doordrong de stijl van de jaren 1830, vooral interpretaties van de zeventiende eeuw in de wijde kragen, opgeblazen mouwen en gekrulde kapsels.

Prijs: VERKOCHT