Elegante dame met een grote hoed en collier – Adrien Drian ca. 1911

Elegante dame met grote hoed en collier. Droge naald met aquatint vervaardigd door Adrien Drian rond 1911. Met potlood onder…

Lees verder

Elegante dame met grote hoed en collier. Droge naald met aquatint vervaardigd door Adrien Drian rond 1911. Met potlood onder de voorstelling genummerd 35/100 en gesigneerd. Afm.: 59 x 23 cm.

Europa beleeft tijdens de la belle époque jaren van overdaad. Het is de tijd van de beau monde. Het zijn onbezorgde jaren en er heerst een zonnig optimisme, weelde en decadentie. Een societydame wordt geacht zich meerdere malen per dag te verkleden, van sobere rijkledij of wandeljurk tot indrukwekkende avondkledij. In deze tijd worden vele modehuizen in Parijs gesticht. De gebruikte stoffen waren linnen (als je arm was), katoen (als je tot de middenklasse behoorde) en zijde en hoogwaardig katoen (als je upper class). Vrouwen gaan winkelen, sporten, fietsen en autorijden, studeren en werken, en dat alles vereist praktische en comfortabele kleding. De jonge Parijse couturier Paul Poiret bevrijdt vrouwen van knellende korsetten. Het haar wordt opgestoken in een knot, soms met pony, en de hoeden zijn versierd met strikken, bloemen of veren. Er wordt veel gedanst, vooral de Tango is populair.

In juli 1914 werd de wereld in de “oorlog om alle oorlogen te beëindigen” gezogen en mode drastisch veranderd. Vrouwen begonnen te werken in munitiefabrieken als onderdeel van de oorlogsinspanning en droegen eenvoudige, functionele kleding gemaakt van katoen.

Adrien Drian (1885-1961) was een Franse kunstenaar die zeer succesvol was in de jaren voorafgaan aan de Eerste Wereldoorlog met zijn modetekeningen, society portretten voorstellingen van elegante dames.

Prijs: VERKOCHT