Dame met een waaier – Richard Ranft, ca.1913

Dame met een waaier. Ets met aquatint in kleur vervaardigd door Richard Ranft rond 1913. Gesigneerd in de plaat rechtsonder.…

Lees verder

Dame met een waaier. Ets met aquatint in kleur vervaardigd door Richard Ranft rond 1913. Gesigneerd in de plaat rechtsonder. Afmeting: 48 x 17 cm.

Europa beleeft tijdens de la belle époque jaren van overdaad. Het is de tijd van de beau monde. Het zijn onbezorgde jaren en er heerst een zonnig optimisme, weelde en decadentie. Een societydame wordt geacht zich meerdere malen per dag te verkleden, van sobere rijkledij of wandeljurk tot indrukwekkende avondkledij. In deze tijd worden vele modehuizen in Parijs gesticht. De gebruikte stoffen waren linnen (als je arm was), katoen (als je tot de middenklasse behoorde) en zijde en hoogwaardig katoen (als je upper class). Vrouwen gaan winkelen, sporten, fietsen en autorijden, studeren en werken, en dat alles vereist praktische en comfortabele kleding. De jonge Parijse couturier Paul Poiret bevrijdt vrouwen van knellende korsetten. Het haar wordt opgestoken in een knot, soms met pony, en de hoeden zijn versierd met strikken, bloemen of veren. Er wordt veel gedanst, vooral de Tango is populair.

In juli 1914 werd de wereld in de “oorlog om alle oorlogen te beëindigen” gezogen en mode drastisch veranderd. Vrouwen begonnen te werken in munitiefabrieken als onderdeel van de oorlogsinspanning en droegen eenvoudige, functionele kleding gemaakt van katoen.

Richard Ranft (1862-1931) was een Zwitserse kunstenaar actief in Parijs die affiches en etsen maakte (vooral in kleuren).

Prijs:VERKOCHT