Molukken, Specerijen Eilanden, Indonesië – Johannes Janssonius, ca. 1660

“Insularum Moluccarum Nova Descriptio”, kopergravure uitgegeven door Johannes Janssonius te Amsterdam rond 1660. In de tijd met de hand gekleurd.…

Lees verder

Insularum Moluccarum Nova Descriptio”, kopergravure uitgegeven door Johannes Janssonius te Amsterdam rond 1660. In de tijd met de hand gekleurd. Afm.: 38 x 49,5 cm.

Fraaie paskaart van de Molukken opgetekend naar de beschrijving van Jan Huyghen van Linschoten. Deze kaart toont de eilanden die, eerst de Portugezen en daarna de Nederlanders, het monopolie verschaften in de lucratieve specerijenhandel.

Elk van de eilanden (Bacan, Makian, Moti, Mare -in de Nederlandse tijd genaamd “Pottebackers Eyland”, Tidore, Ternate en Hiri) wordt weergegeven met bosjes van de kostbare kruidnagel- en nootmuskaatbomen en de locatie van forten die de eilanden moesten beschermen. Langs de onderkant van de kaart zien we de kustlijn van Halmahera (in de Nederlandse tijd bekend als het eiland Gilolo).

Rechtsonder een Moluks stel in vereuropeesde kledij. Als aanduiding voor het commerciële belang van het gebied, heeft Janssonius de zeeën gevuld met zowel Europese als lokale schepen, ook zeemonsters zwerven door de Molukse Zee.

Prijs: VERKOCHT