Lorenzaccio, Sarah Bernhardt – Alphonse Mucha, 1896

AFFICHE VAN DE GROOTMEESTER Affiche ontworpen door Alphonse Mucha voor het toneelstuk “Lorenzaccio“ uit 1896 naar het verhaal van Alfred…

Lees verder

AFFICHE VAN DE GROOTMEESTER

Affiche ontworpen door Alphonse Mucha voor het toneelstuk “Lorenzaccio“ uit 1896 naar het verhaal van Alfred de Musset met Sarah Bernhardt in de hoofdrol. Lithografie. Afm. 100,5 x 38,2 cm.

In Lorenzaccio speelde Sarah Bernhardt de tragisch romantische mannelijke held, Lorenzo de Médici, ten tijde van het beleg van Florence door hertog Alexander (16e- eeuw), die in het affiche gesymboliseerd wordt door een vervaarlijke draak die het wapen van de Médici bedreigt. Lorenzo beraamt de moord op Alexander, gesymboliseerd door de dolk die de draak doorboort in het paneel aan de onderkant van het affiche. Sarah Bernardt, nooit bang om een mannenrol uit te voeren, maakte van Lorenzaccio een van de klassieke rollen van haar repertoire.

Alphonse Mucha werd geboren in Moravië (huidig Tsjechië) en is onlosmakelijk verbonden met de Art Nouveau, aanvankelijk ‘le style Mucha‘ genoemd. Als geen ander wist hij de Slavische ziel met een licht melancholische inslag weer te geven. In 1887 vertrok Mucha naar Parijs. Heel de stad was overweldigd door zijn werken en de affiches werden zelfs van de straten geroofd. De sierlijke lijnen, frisse pastelkleuren en weelderige motieven in zijn illustraties van sensuele vrouwen, werden de iconen van het fin de siècle.

Een dergelijke vormgeving, zachte kleuring en verbluffend subtiele tekenkunst was vóór Mucha nog nooit eerder vertoond en gaf richting aan de Art Nouveau. Toch wilde Mucha niet dat zijn werk als “Art Nouveau“ bestempeld werd, in zijn ogen was kunst eeuwig en kon nooit nieuw zijn. Ook in onze tijd is Mucha nog steeds wereld beroemd.

Met dit schitterende affiche bereikt Mucha’s Art Noveau een hoogtepunt, het samenspel van weloverwogen details maakt het tot een meesterwerk.

Prijs: VERKOCHT