Nijmegen panorama – Pieter Caspar Christ, ca. 1850

GROOT PANORAMA VAN NIJMEGEN “De stad Nijmegen – La ville de Nimegue“, lithografie op 4 bladen vervaardigd ca. 1850 door…

Lees verder

GROOT PANORAMA VAN NIJMEGEN

De stad Nijmegen – La ville de Nimegue“, lithografie op 4 bladen vervaardigd ca. 1850 door C.A. Vieweg naar een tekening van Pieter Caspar Christ. Later met de hand gekleurd. Afm. 16 x 194 cm.

De Nijmeegse kunstenaar Pieter Caspar Christ (1822 – 1888) maakte schilderijen, tekeningen en prenten van landschappen en stadsgezichten. Hij woonde en werkte aan de zuidelijke Veluwezoom (eerst in Nijmegen, daarna in Arnhem).

Zijn bekendste werk is dit panorama van Nijmegen gezien vanaf het aan de overzijde van de Waal gelegen Lent.

Het complete Waalfront van de stad is weergegeven. Van links naar rechts zien we de Belvédère toren; het Valkhofpark en de Heidense Kapel (uit de 11de-eeuw); De Veerpoort; de kantoren van de Verenigde Nijmeegse Stoomboot Maatschappijen; de Kraanpoort aan de Grotestraat; de stedelijke hijskraan waarmee schepen werden geladen en gelost, aangedreven door een tredmolen; de Sint Stevens Kerk; de Meipoort; de Sint Stevenspoort; en de haven met molen. Op de rivier zijn de gierpont, zeilschepen en raderboten nauwkeurig afgebeeld.

De stedelijke verlichting bestond tot midden negentiende eeuw uitsluitend uit olielantaarns, vanaf 1850 gaat men over op straatverlichting op uit steenkolen bereid pijp-gaz. De stad barstte in die tijd uit haar voegen. Er was geen ruimte voor uitbreiding en er waren weinig middelen van bestaan terwijl het inwonertal bleef groeien. De roep om afbraak van de wallen en aansluiting op het landelijke spoorwegnet werd steeds luider. De spoorwegverbinding naar Kleef kwam er in 1865. In 1874 wordt de vesting opgeheven en er werd rigoureus gesloopt. Van de middeleeuwse wallen bleven slechts enkele stukken muur, twee bastions en de kruittoren gespaard. Het aangezicht van de stad zoals we dat hier zien, verandert dan sterk.

Prijs: VERKOCHT