Oost-Indië, Sumatra, Expeditie Palembang, 1821

Sumatra, Expeditie Palembang “Het Naar Boord brengen van den Sultan Machmoed Badaroedin naar Z.M. Schooner de Johanna op de Rivier…

Lees verder

Sumatra, Expeditie Palembang

Het Naar Boord brengen van den Sultan Machmoed Badaroedin naar Z.M. Schooner de Johanna op de Rivier Sousang in de Oost-Indiën op den 27 Juny 1821, na de Roemrijke Overwinning der Palembangsche Expeditie“. Aquatint vervaardigd in 1822-23 door J.A. Lütz naar het ontwerp van H.P. Oosterhuis. Later met de hand gekleurd. Afm. (incl. tekst) 31,2 x 41,2 cm.

Na de aanvang van de 19de-eeuw was het met de Nederlandse bezittingen in Indië treurig gesteld. Slechts de factorijen te Palembang, Bandjermassin, Makassar, Timor en het eiland Ternate waren nog in het bezit van de Nederlanders.

De verhouding tussen Sultan Mahmud Badaroedin II van Palembang en de Nederlanders was gespannen; gewapende bendes waren op de been gebracht en er waren voorbereidingen getroffen voor verzet. Er werd besloten om een eskader landingstroepen uit te zenden om het Nederlands gezag op de oostkust van Sumatra te herstellen: de zgn. eerste en tweede expeditie tegen Palembang volgden.

De 24ste juni 1821 had generaal H.M. de Kock de vijandelijke werken in de rivier die de toegang naar de stad afsloten, na hevige tegenstand overmeesterd. Op de 26ste had De Kock het anker laten vallen en sultan Badaroedin had zich bereidwillig verklaard om de regering af te staan en zich onder toezegging van lijfsgenade aan de Nederlandse troepen over te geven. Hier zien wij het moment dat Sultan Badaruddin (gekleed in het rood met tulband en parasol boven zijn hoofd) aan boord wordt gebracht.

Prijs: VERKOCHT