Groningen – Johannes Janssonius (Gregorio Leti), 1690

STAD GRONINGEN IN DE 17E-EEUW “Groeninga vulgo Groeningen“, kopergravure van van Groningen vervaardigd in opdracht van Johannes Janssonius rond 1657,…

Lees verder

STAD GRONINGEN IN DE 17E-EEUW

Groeninga vulgo Groeningen“, kopergravure van van Groningen vervaardigd in opdracht van Johannes Janssonius rond 1657, hier in een ongewijzigde uitgave van ca. 1690 door Gregorio Leti. Later met de hand gekleurd. Afm.: 41,5x51cm.

Janssonius verwerft 363 koperen platen van de Keulse uitgevers Georg Braun en Franz Hogenberg en besluit daarmee in 1657 zelf een stedenboek te maken. De koperen platen werden herzien, aangepast en deels geheel nieuw vervaardigd, hij gebruikte daarbij topografische voorbeelden van Matthäus Merian, Jodocus Hondius II en van zijn Amsterdamse concurrent Joan Blaeu. Het resultaat was een indrukwekkend boek in 8 delen met daarin ruim 500 afbeeldingen van steden van de wereld. De meeste platen werden niet gesigneerd.

Deze kaart van Groningen is gebaseerd op een kaart uit 1637 van Egbert Haubois, die de opdracht had gekregen de grote stadsuitleg van 1615-1624 in beeld te brengen.

Gregorio Leti (1630–1701) was geschiedschrijver en satiricus, geboren in Milaan en later geëmigreerd naar Engeland. Hij schreef voor Charles II een geschiedenis van Engeland, maar vluchtte 1685 naar Amsterdam vanwege het beledigen van zijn opdrachtgever. In Holland werkte hij aan zijn “Teatro Belgico”, een boek over de geschiedenis van de Zeven Provinciën.

Prijs: VERKOCHT