Ouderkerk aan de Amstel – naar Hendrick Avercamp, medio 18e-eeuw

“Ouderkerk aan den Amstel, Ao 1622”. Ets vervaardigd medio 18de eeuw door Simon Fokke (werkzaam 1722-1784) naar een tekening van…

Lees verder

Ouderkerk aan den Amstel, Ao 1622”. Ets vervaardigd medio 18de eeuw door Simon Fokke (werkzaam 1722-1784) naar een tekening van Hendrick Avercamp (1585-1634). Later met de hand gekleurd. Afm. (plaatrand) 21,4 × 31,6 cm.

Langs de oever bij Ouderkerk aan de Amstel is het een drukte van belang. Een jongetje kijkt toe hoe een man met een schepnet vis vangt. De vrouw verderop doet de was en heeft haar kind in de wastobbe achter haar gezet. In het gras van de oever liggen eenden, een hond en een spelend kind. Een vrouw zet haar emmers vol melk even neer, ze zijn zwaar. Onder de brug passeert een roeier, een man met z’n dochter kijken toe. Aan de overkant passanten te paard en nog een melkmeisje. Ook zien we een koets en een rustende wandelaar. Een man vist met z’n hengel. Op het water een trekschuit met hooi en andere boten.

Ouderkerk aan de Amstel, aan weerszijden van de rivier, was vanouds een belangrijke pleisterplaats op de weg van Amsterdam naar Utrecht. Vanaf Amsterdam liep de route langs de westoever van de Amstel. Op het snijpunt van de Waver, de Holendrecht en de Bullewijk werd in 1627 tolhuis en herberg de Voetangel gebouwd.

Op de door afzettingen van de veenstroompjes Bullewijk en Amstel ontstane oeverwallen kwam in de middeleeuwen bewoning tot stand. Tot de zeventiende eeuw functioneerde Ouderkerk als verzorgingskern voor het omringende gebied, waar veeteelt en visserij de belangrijkste bestaansmiddelen waren.

Prijs: VERKOCHT