Paleis op de Dam – J.L. van Bever, 1808-1825

“Vue du Palais Royal à Amsterdam“, ets en aquatint uitgegeven door J.L. van Bever tussen 1808-1825. Later met de hand…

Lees verder

Vue du Palais Royal à Amsterdam“, ets en aquatint uitgegeven door J.L. van Bever tussen 1808-1825. Later met de hand gekleurd. Afm.: 49,5 x 76,5 cm.

Gezicht op de Dam nadat de Waag is afgebroken, met Paleis en Nieuwe Kerk. Op de voorgrond veel activiteiten, zoals groentenverkoopsters, een schoenpoetser, wandelstokverkoper, een vertrekkende postkoets, een kruier. Links op de hoek met de toenmalige Beurssteeg een verkoopster van het Hoeden Magazijn die voor haar winkel klanten groet.

Het waren magere jaren voor Amsterdam. De handel en scheepvaart in de Amsterdamse haven sterk afgenomen. De toegangsroutes waren verzand, er waren oorlogen met Frankrijk met Engeland en ook het embargo van Engelse producten op het Europese vaste land, had tot gevolg dat de ooit zo bloeiende haven bijna kon worden gesloten. Pas met de opening van het door koning Willem I geïnitieerde Noordhollandsch Kanaal in 1824 nam het scheepvaartverkeer van en naar Amsterdam weer toe en klimt de stad langzaam weer uit het dal.

Prijs: VERKOCHT