Paramaribo, groentemarkt – Paulus Lauters naar Pierre Jacques Benoit, 1839

DE GROENTEMARKT VAN PARAMARIBO ‘Marché aux Légumes a Paramaribo’. Lithografie uit “Voyage à Surinam. Description des possessions néerlandaises dans la…

Lees verder

DE GROENTEMARKT VAN PARAMARIBO

Marché aux Légumes a Paramaribo’. Lithografie uit “Voyage à Surinam. Description des possessions néerlandaises dans la Guyanne” vervaardigd door Paulus Lauters (1806-1875) naar een tekening van Pierre Jacques Benoit (1782-1854), uitgegeven te Brussel door de Société des Beaux Arts in 1839. Later met de hand gekleurd. Afm. (afbeelding) 18,2 x 28,7 cm (incl. tekst 20,5 x 28,7 cm).

Rond 1840 had Paramaribo een bevolking van ongeveer 20.000 mensen en bestond voornamelijk uit slaven die op de plantages werkten, vrije Afro-Surinamers en een kleine Europese elite. Er waren ook inheemse bevolkingsgroepen zoals de Arowakken en de Cariben die in de omgeving van de stad woonden.

Groenten en fruit werden op het platteland geteeld en vervolgens naar de stad gebracht voor verkoop op de markt. Het was gebruikelijk dat vrouwen naar de markt gingen om inkopen te doen voor hun gezinnen. Het was een kleurrijke en levendige plek met veel geuren, geluiden en mensen die af en aan liepen. Een bezoek aan de markt bood gelegenheid tot sociaal contact en was een belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven.

Prijs: VERKOCHT