Patinage à roulettes [rolschaatsen] – Jack Abeillé, 1909

“Salade de Saison / Le sport à la mode” Gewassen tekening met waterverf, kleurkrijt en dekwit door Jack Abeillé (1873…

Lees verder

Salade de Saison / Le sport à la mode” Gewassen tekening met waterverf, kleurkrijt en dekwit door Jack Abeillé (1873 -?). Gesigneerd en gedateerd (19)09 rechtsonder. Afm. ca. 32,5 x 24 cm.

In 1863 introduceerde de Amerikaan James Leonard Plimpton een rolschaats waarbij twee houten wieltjes voor en twee houten wieltjes achter met een rubberen veerconstructie waren bevestigd. In tegenstelling tot eerdere in-line rolschaatsen kon je er mooie boogjes mee maken. In 1873 bracht een Duitse firma rolschaatsen op de markt met harde rubberen wielen en voorzien van een hefboom voor het vastzetten van de schoen. Perfectionering van de rolschaats vond plaats in 1884 toen er kogellagers in de wielen werden gezet en vanaf 1890 zijn er rolschaatsen waarvan de lengte kon worden ingesteld.

Na de uitvinding van Plimpton werden overal rolschaatsbanen gebouwd. Het werd een ware rage, een sociale ontmoetingsplaats waar soms duizenden rolschaatsers actief waren. Op de openingsavond van The Chicago Coliseum waren er meer dan 7000 mensen.

Het rolschaatsen blijft een geliefde vrijetijdsbesteding tot aan de Eerste Wereld oorlog. Na de oorlog zorgt de opkomst van de film, dancings en de automobiel ervoor dat het rolschaatsen uit beeld verdwijnt. Maar tijdens de Depressie van de jaren 1930 wordt het rolschaatsen weer populair, het is een relatief goedkope vrijetijdsbesteding waarmee de ellende van de tijd even kan worden vergeten.

Deze tekening komt uit de verzameling van Charlotte von Prybram-Gladona.

Charlotte, habituée van de Beau Monde, werd in 1910 geboren te München en trouwde op vierentwintigjarige leeftijd met de Weense edelman Albin von Prybram-Gladona. De echtelieden ontmoetten elkaar tijdens de danslessen die Albin, twintig jaar ouder dan Charlotte, nam om fit te blijven. Zijn familie onderhield nauwe banden met Einstein, Schweitzer, Rilke en Thomas Mann, terwijl hij Johannes Brahms kende als ‘Onkel Jo’.

Toen Charlotte en Albin vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verhuisden naar Parijs, verkochten zij noodgedwongen het leeuwendeel van hun meubelcollectie. Dat stelde hen echter wel in staat zich over te geven aan hun passie voor tekeningen, die beduidend minder plaats innamen. Het echtpaar keerde in 1969 terug naar Oostenrijk en vestigde zich in Salzburg. Albin overleed vijf jaar later, terwijl Charlotte er de hoge leeftijd van 92 bereikte.

Prijs: VERKOCHT