Paviljoen von Wied (Scheveningen) – Petrus Josephus Lutgers, 1855

PAVILJOEN VON WIED (SCHEVENINGEN) “Pavieljoen van Z.K.H. Prins Frederik, te Scheveningen”, lithografie vervaardigd door Jan Dam Steuerwald naar een tekening…

Lees verder

PAVILJOEN VON WIED (SCHEVENINGEN)

Pavieljoen van Z.K.H. Prins Frederik, te Scheveningen”, lithografie vervaardigd door Jan Dam Steuerwald naar een tekening van Petrus Josephus Lutgers. Uitgegeven in 1855 te Amsterdam door C.A. Spin als deel van “Gezigten in de Omstreken van ’s Gravenhage en Leyden”. Later met de hand gekleurd. Afm. (incl. tekst) 19 x 24,5 cm.

“Het koninklijk paviljoen” werd op een duin in Scheveningen gebouwd in 1827 in opdracht van koning Willem I als verjaardagscadeau voor zijn echtgenote koningin Wilhelmina van Pruisen. Zij moest in verband met haar gezondheid veel aan zee verblijven en tekende en schilderde hier veel. Het paviljoen werd gebouwd naar een neoclassicistisch ontwerp van Adriaan Noordendorp. Willem I liet het paviljoen na aan zijn zoon prins Frederik, die het zijn beurt na liet na aan zijn dochter die getrouwd was met Willem Adolf van Wied. Tegenwoordig zit onder het paviljoen museum Beelden aan Zee.

Prijs: VERKOCHT