Plattegrond Delft – Gregorio Leti, 1690

Plattegrond Delft – “Delfi Batavorum vernacule Delft” Kopergravure uitgegeven in 1690 door Gregorio Leti als onderdeel van diens Teatro Belgico.…

Lees verder

Plattegrond Delft – “Delfi Batavorum vernacule Delft

Kopergravure uitgegeven in 1690 door Gregorio Leti als onderdeel van diens Teatro Belgico. Later met de hand gekleurd. Afm. (prent) 37.7 x 48.5 cm.

Leti (1630-1701) was geschiedschrijver en satiricus, geboren in Milaan en later geëmigreerd naar Engeland. Hij schreef voor Charles II een geschiedenis van Engeland, maar vluchtte 1685 naar Amsterdam vanwege het beledigen van zijn opdrachtgever. In Holland werkte hij aan “Teatro Belgico..”, een boek over de geschiedenis van de Zeven Provinciën.

Leti had met zijn publicaties weinig vrienden gemaakt. Alle werken zijn opgenomen in de Index Librorum Prohibitorum van de katholieke kerk en ook De Rotterdamsche Hermes fulmineert in 1721:

“Eenige weken geleden was Hermes tegenwoordig by eene verkooping van die stomme Kakelaars, alswanneer hy hooren moest dat een puistig en quastig Boekwormtje, Gregorio Leti, den Italiaanschen Blaasbalg, vergeleek by den Heer Hooft, den Tacitus der Batavieren. ”

Prijs: VERKOCHT